Je hond is niet dom, hij snapt je gewoon niet. Dwergpinscher

Waarom je hond niet dom is, maar jij wel onduidelijk. En hoe je dat kunt fixen

Oké, beetje heftige titel. Ook best judgemental. Pfoe. Maar bear with me. Het wordt zoo duidelijk….

De blaffende witte keeshond die er niets van snapte

Ik was op consult bij een mevrouw met haar prachtige leuke keeshond die naar alles en iedereen blafte. De gordijnen waren dicht, de radio stond aan en ik zat aan tafel. Er was niets en toch blafte de keeshond naar de ladekast. De vrouw probeerde uit alle macht de hond te laten stoppen vanaf waar ze zat. Ze riep hem eerst nog netjes, hield voer omhoog, schreeuwde naar hem, stampte met haar voet op de grond en zwaaide met haar armen. Uiteindelijk riep ze uit onmacht een aantal verwensingen naar hem en stopte hij nog niet.

‘’Waarom luistert hij nou niet??’’ Vroeg ze me. ‘’Volgens mij is hij gewoon dom. ZO vaak zeg ik of vraag ik wat of leer ik hem wat en hij onthoudt het gewoon niet en hij doet het nooit als het moet.’’  Ze ging weer tegenover me zitten en keek me nogal gepikeerd aan. Één oog op de hond. Weken hadden we gewerkt aan skills die er juist voor konden zorgen dat de hond nu zou stoppen met blaffen. Maar hij deed het gewoon niet. En hij kon het heus wel. De vrouw kon wel huilen. En ik snap waarom.

Waarom je hond je vaak niet snapt…

‘’We gaan een oefening doen,’’ zei ik, en ik stond op en gebaarde haar hetzelfde te doen. ‘’Oké, jij mag iets bedenken waarvan je wilt dat ik het doe. Bijvoorbeeld een pen uit de la pakken. Dan mag je me dat alleen proberen duidelijk te maken met alles behalve Nederlandse zinnen. Dus Spaanse woorden (ze was toevallig tweetalig) en gebaren, alles mag. Alles behalve uitleg in het Nederlands.’’ Ze vond het een beetje raar, maar haalde haar schouders op en stond ook op.

Wat er vervolgens gebeurde was binnen 2 minuten ontaardt in totale chaos. Ik liep alle kanten op, alles leek verkeerd. De gebaren gingen zo rap door elkaar heen dat ik er duizelig van werd, de ‘NO!’s Vlogen me om de oren en de gefrustreerd klinkende Spaanse woorden ook. Na 5 minuten als een kip zonder kop heen en weer gelopen te hebben, met een steeds meer gefrustreerde vrouw, begon ik te lachen. Even leek de klant boos te worden, toen begon ze ook te lachen.

Als je focust op wat je hond wél goed doet, dan krijg je daar meer van!

‘’Dit is wat ik bij mijn hond doe, eh?’’ Ik knikte en bleef staan. ‘’Oké, maak het eens langzamer. Focus eens op wat je wilt dat ik doe.’’ Zei ik. Ze fronste even, en keek toen naar de vitrinekast. Ik liep naar de vitrinekast. Haar gezicht klaarde een beetje op. Ze knikte naar me en stak haar duim op. Langzaam strekte ze haar hand uit en wees naar een bord. Ik snapte het niet. Ze zette 2 stappen dichterbij en wees net zo lang totdat ik haar vinger kon volgen. Ik liet mijn handen over de kast glijden en ze zei ‘’Si!’’ op vrolijke toon toen ik bij het bord aanbeland was. Toen stopte ze met de interactie en ging zitten.

‘’Je wilde dat ik het bord aanraakte?’’  Vroeg ik. Ze knikte, een voorzichtige glimlach speelde om haar lippen. De hond blafte nog steeds op de achtergrond. Ik gebaarde naar hem. De vrouw stond op en ging in het gezichtsveld van de hond staan. Hij keek op. ‘’Sí!’’ Zei ze, en ze gaf hem een koekje. Ze keek naar de plaats, draaide haar hele lichaam in die richting en zei op rustige toon: Plaats. De hond draaide zijn hoofd naar links, naar rechts, ze bleef wijzen met haar schouders. Op een drafje huppelde hij naar de plaats, ging liggen, pakte zijn botje en we hebben hem de rest van het consult niet meer gezien of gehoord.

‘’Hij kan het dus toch,’’ Zei ze zachtjes, toen ze weer ging zitten. ‘’Uhuhh,’’ zei ik veelbetekenend. ‘’Nou ik nog,’’ Zei ze lachend.  

Wat kun je doen als je hond je gewoon niet snapt?

  • Check je lichaamstaal. Wat dóe je, wanneer je iets aan hem vraagt? Honden spreken geen Nederlands, wél lichaamstaal van nature. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat honden meer kijken naar je lichaamstaal dan luisteren naar wat je zegt.
  • Wat is het niveau van je hond? Misschien kan hij in je rustige huiskamer zonder afleiding best ‘zit’, maar op het drukke treinstation kan hij ineens niet meer bij die informatie. Probeer zelf maar eens iets nieuws te leren met héél veel afleiding om je heen!
  • Heb je het hem wel écht geleerd? Snapt hij écht wel wat je bedoelt? Wij mensen denken vaak dat honden iets na 2x wel kunnen, omdat wij dat kunnen. Aanleren is koppelen, wist je dat als je iets wilt aanleren je dat 100x op precies dezelfde manier moet herhalen? Ja echt, 100x!
  • Gebruik je training en blijf consequent! Huh? Yep. Zo vaak zie ik klanten nog roepen en schreeuwen en fluiten, terwijl we het commando ‘hier’ hebben aangeleerd. Als je altijd iets anders doet (fluiten, roepen) dan kan je hond al die dingen een klein beetje in plaat van 1 ding goed. En snapt hij de helft van de tijd niet wat je bedoelt. Je hond doet niet aan synoniemen…

Heb jij een hond die blaft naar alles dat los en vast zit en verlang jij naar rust en stilte in huis? Vraag een gratis Mini problem-solving consult aan (twv €179,-) waarin ik je alvast 3 tips geef om je leven met je hond makkelijker te maken en helder te krijgen waarom je hond zo blaft en of ik met mijn expertise, kennis en ervaring van jouw probleem een oplossing kan maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven