Je reactieve hond en…Tips & meningen van andere mensen die het nooit beter weten (trust me).

Als je mijn blog leest, podcasts en instagram volgt, dan weet je dat ook ik weleens wordt aangesproken word door mensen die ik tegenkom op mijn wandelingen of andere avonturen met mijn honden. Ik heb blijkbaar zo’n toegankelijke vibe (heb ik weer). En dan weet je ook, dat die mensen, net als bij jou, vaak hun tips en meningen aan mij proberen op te dringen….

Één van de lastigste dingen van een reactieve hond hebben, is toch wel de blikken, kritiek, goedbedoelde en minder goedbedoelde hulp van andere mensen. Het is gewoon niet leuk om op straat te lopen met een hond die blaft én om je heen te zien dat voorbijgangers met hun ogen naar je rollen. Dat ze fronsen en je ze ziet denken: voed je hond toch op! Terwijl jij zo hard je best doet om nu precies dat te doen. Het voelt op z’n minst eenzaam en onbegrepen. Alsof je er niet helemaal bij hoort.

 Ik weet nog heel goed dat ik met Ziggy op tijden liep dat ik niemand tegenkwam, omdat ik me schaamde voor zijn geblaf. En als ik dan toch iemand tegenkwam, dan riep ik altijd ‘sorry!’, keek ik mensen een beetje verontschuldigend aan en probeerde ik snel weg te lopen. Alsof het mijn schuld was. Alsof het erg was dat hij blafte. Want, beste geweldige lezer. Dat is het niet. Laat ik daar duidelijk over zijn; jij en je hond ZIJN niet moeilijk; jullie HEBBEN het moeilijk. En dat mag altijd.   

Mensen weten niet waar ze het over hebben, als ze kritiek hebben op je reactieve hond of je tips proberen te geven.

Lekker cru deze, maar daar hou ik wel van. De meeste mensen hebben geen reactieve hond (gehad). Hoogstens een grotendeels probleemloze hond. Als ze jouw hond zien, denken ze dus dat je die niet opgevoed hebt of niet onder controle hebt. Want hun hond, of de hond van hun tante, viel niet zo uit aan de lijn.

De gemiddelde mens heeft zijn kennis over honden namelijk uit (1 van) 3 bronnen;

  • Google/ het internet: de verzamelbak van een hele hoop troep in combinatie met een beetje juiste en nuttige informatie (als je weet wat je zoekt en waar je moet zoeken).
  • Eigen ervaring: elke hond is anders, en de meeste mensen hebben geen idee waarom iets werkte bij hun hond of wat de oorzaak van het probleem was. Hier heb je dus bijna nooit wat aan.
  • Dingen die ze horen van andere mensen: bijvoorbeeld Bullshit zoals til je kleine hond niet op, dan wordt hij agressief. Of; je móet gewoon dominant zijn. De gemiddelde dingen die je hoort van anderen, zijn gebaseerd op kennis van minstens 10 jaar geleden. Toen hadden we het nog grotendeels ‘fout’. Inmiddels weten we beter. Maar de gemiddelde mens nog niet.

Dus, hun conclusie in de hoofden van de gemiddelde persoon op straat: het ligt aan jou. En, denken ze, de oplossing is dan bijvoorbeeld alles wat zij deden met hun hond. Of iets dat ze ooit gehoord hebben van de buurvrouw. Want als hun probleemloze hond blafte, dan trokken ze aan de lijn en dan stopte hij. Dus, denken zij, als jij dat ook doet dan zijn al je problemen verleden tijd. Niet dus. Dat weet jij heel goed, maar totdat zij een reactieve hond krijgen en daadwerkelijk een professional zoeken om mee te werken, hebben ze geen idee. Alles wat ze zeggen, kun je dus compleet in de wind slaan.

Vraag door als je toch iets met de tip voor jou en je reactieve hond wilt!

Stel je wilt toch weten of je iets hebt aan de tips of meningen. Dan moet je weten waaróm deze persoon deze tip geeft, en waar die vandaan komt. Waarom zou het voor JOU werken? Een voorbeeld:

Ik liep een paar jaar geleden met AJ een rondje en passeerde de buurman. Hij riep: je hond moet aan de linkerkant lopen hoor! AJ liep rechts. Ik stopte en vroeg hem: ‘’waarom denk je dat hij rechts moet lopen?’’ Hij dacht even na en zei toen: ‘’dat heb ik op de hondenschool geleerd’’. ‘’Waarom moest dat op de hondenschool?’’ Vroeg ik. Hij dacht even na en zei toen: ‘’Hmm, geen idee eigenlijk.’’ Hij keek me bedenkelijk aan. Ik moest lachen. ‘’Dan heb ik ook geen idee,’’ zei ik lachend, ik haalde mijn schouders op en ik liep vrolijk door. Met AJ aan de rechterkant (weg van het verkeer).

Deze beste man wilde mij graag helpen. Als ik niets had gevraagd, had ik misschien wel gedacht dat ík het fout deed of was ik misschien wel boos geworden en had ik gedacht dat híj het fout deed (omdat het immers geen reet uitmaakt aan welke kant je hond loopt, als hij maar veilig is). Nu wist ik dat hij die tip gaf, omdat hij dat zelf geleerd had. En dat hij helemaal niet wist waarom. Ik had dus niets aan de tip en hij ook niet.

(Fun fact: vroeger werden honden vooral gebruikt in het werk. Jagers en politieagenten hadden hun honden altijd links lopen, zo hadden ze rechts vrij voor het geweer. De meeste mensen zijn immers rechtshandig. Zo is dat ingesleten. Daar heb jij natuurlijk niets meer aan.)

Allemaal leuk en aardig, maar wat doe nu als ik op straat tips en meningen krijg van andere mensen als mijn hond blaft en uitvalt?

  • Bedenk je op dat moment: wat doe ík nu om mijn probleem op de lossen en sta ik daar achter? Als je antwoord ja is: top! Dan weet je precies wat je doet, en weet je dus ook heel goed of de tips en meningen daar bij aansluiten of niet. Is je antwoord nee: shit. Dan ben je gevoelig voor alle tips en meningen, omdat je opzoek bent naar een oplossing. Zoek dan eerst voor jezelf een oplossing waar je in gelooft en ga daar aan werken.
  • Wil je niet in gesprek met deze persoon? Zeg dan bijvoorbeeld: ik werk aan dit probleem met een methode waar ik achter sta (noem niet de methode; dat leidt vaak tot discussies). Ik waardeer je aanbod met hulp, echter help je me meer door me aan te moedigen in mijn proces.
  • Wil je wel in gesprek? Stel dan vragen. Wáárom geef je deze tip? Mensen geven vaak tips omdat dat bij hun eigen hond werkte (maar is dat wel zo? Hebben zij genoeg kennis om dat te beoordelen?)

TLDR: De gemiddelde mens heeft niet genoeg kennis van (reactieve) honden, laat staan jouw hond, om je te helpen. Het feit dat jij deze Blog leest, betekent al dat jij meer weet dan de rando die je op straat tegenkomt. Bovendien weten mensen vaak niet eens waarom de tip die ze geven überhaupt werkt. Onthoud goed; 1. Jij weet het altijd beter. 2. Vraag door als je toch iets met de tip wilt.

Heb jij een reactieve hond die blaft naar van alles? En wil jij wél weten wat je moet doen, zodat die meningen van anderen je niet raken? Plan een gratis Mini-probleemoplos consult (twv 197,-) en dan kijken we samen of ik met mijn kennis, ervaring en expertise jou en je hond kan helpen weer ontspannen en blij over staat te gaan!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven